Сдружението на заведенията в България (СЗБ)  и Българската асоциация на

...
Сдружението на заведенията в България (СЗБ)  и Българската асоциация на
Коментари Харесай

СЗБ и БАЗ настояват да се прекрати проверката срещу заведението с пържолите във Варна

Сдружението на заведенията в България (СЗБ)  и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) упорстват за преустановяване на инспекцията против заведение във Варна, за което клиент заяви в обществените мрежи, че е платил доста висока сметка за три пържоли. След медийни изявления Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) заяви, че стартират всеобщи инспекции на заведенията по Черноморието. Директорът на надзор на пазара към КЗП Игнат Арсенов уточни в телевизионно изявление през вчерашния ден, че проверката в заведението, в което мъж е платил съвсем 500 лева за три пържоли, продължава.

В мнение, изразено в отворено писмо, двете организации оповестяват, че по правосъден път ще бъде потърсена отговорност от клиента, оплакал се от ресторанта. Те упорстват още за оповестяването на практиката за продажба на скъпи храни за общоприета и лоялна, както и за опрощение от шефа на КЗП.

Двете организации акцентират, че сходни скъпи и качествени стекове могат да бъдат употребявани единствено в към 10 заведения на територията на град Варна. „ Това е и едно от нещата, които отличават елитните заведения за хранене. И в случай че желаеме да насърчаваме развиването на кулинарията и предлагането на по този начин наречения гурме туризъм, както вътрешен, по този начин и интернационален, то по никакъв метод не би следвало да се нападат съзнателно, още повече от държавни институции, заведенията за хранене, които се стремят да оферират високо качество на храна на съответната цена “, се споделя в позицията. 

Според двете организации в КЗП не работи нито един професионален готвач, или най-малкото някогашен притежател на ресторант от висок клас и предлагат няколко обстоятелството, които би следвало да обяснят, за какво някои типове храни в менютата на заведенията за хранене, се оферират на тегло от 100 гр.

„ Висококачествените стекове,  а не елементарните пържоли, и някои риби и морски деликатеси, идват от доставчиците в разнообразни калибровки по грамаж и размер. Няма скъпи омари, риби и авансово нарязани стекове, които да тежат безусловно еднообразно, с цел да може да се пресметна тяхната последна цена към клиента. Предлагането на тези продукти по 100 гр. в менютата, е точно в отбрана на потребителя, а тази процедура не е иновация на българския бизнесмен “, означават от организациите на заведенията. Според тях тази процедура съществува във всички заведения за хранене в Европа и по света. 

Те показват, че стековете могат да бъдат авансово нарязани на разнообразни грамажи - 200, 300, 400, или повече, което не разрешава сформирането на последна цена за клиента. „ Ако би трябвало да бъде изпълнено това изискване, то би трябвало да изберем един от двата разновидността - да се отстрани сходен вид скъпа храна от менютата си, или да се пресметна междинен грамаж и да се залага в менютата на съответната последна цена. Няма да хвърляме омари, тежащи повече или по-малко от оповестените в менюто “, декларират ресторантьорите.

Те означават още, че самостоятелните желания на всеки клиент при поръчка на месо в ресторант, разрешават на готвачите да удовлетворят неговия усет във връзка с изпичането на месото. Съществуват пет степени на изпичане - Rare, Medium Rare, Medium, Medium Welldone и Well-done. Технологията на изпичане би трябвало да бъде съобразена с всеки един стек, самостоятелно. Колкото по-препечено желаеме да бъде то, толкоз по-дебела би трябвало да бъде отрязана пържолата/стека. За да бъде крайният резултат удовлетворяващ клиента, е нужно майсторство и умения, които се учат с години. А това е и още една причина, която не разрешава задаването на последна цена, се показва в мнението. 

Според двете организации, които съставляват заведенията у нас, е неприемливо държавна институция да упражнява груба интервенция в бизнес практиките, без да има визия от тънкостите в занаята. В ресторанта, против който сега тече инспекция, за последните 20 дни има продадени над 30кг. висококачествени и скъпи стекове, показват те. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР